Dzień Przedsiębiorczości

Dzień Przedsiębiorczości to jednodniowa inicjatywa mająca na celu przybliżenie uczniom szkół średnich realiów pracy w różnych firmach.

Fundacja KPMG realizuje ją we współpracy z Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości.

W ramach akcji „Dzień Przedsiębiorczosci” wybrani uczniowie odwiedzają biorące w programie firmy i spędzają pod opieką wolontariuszy jeden dzień. Naszym zadaniem jest zaopiekowanie się uczniami, opowiedzenie im o firmie, naszej pracy, ścieżce edukacji i kariery. Spotkanie ma być inspiracją i motywacją dla młodych ludzi.

W 2020 r. „Dzień Przedsiębiorczości” miał się odbyć 2 kwietnia, ale ze względu na sytuację epidemiologiczną w Polsce został on przełożony.

Wielka Zbiórka Książek

Fundacja KPMG jest Partnerem Strategicznym Wielkiej Zbiórki Książek organizowanej co roku przez Fundację Zaczytani.org.

W KPMG organizujemy wewnętrzne zbiórki książek we wszystkich naszych biurach tj. w Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Katowicach, Poznaniu, Gdańsku i w Łodzi. Aby podziękować mieszkańcom, którzy przekazują swoje książki w czasie Wielkiej Zbiórki Książek, Fundacja Zaczytani.org ustawia miejskie meble – ławki w kształcie otwartych książek. Każda ławka jest niepowtarzalna, zaprojektowana przez artystę. KPMG od 2016 roku jest mecenasem ławki inispirowanej twórczością Agnieszki Osieckiej, która na co dzień wystawiona jest w holu głównym warszawskiej siedziby KPMG.

Dzięki zaangażowaniu wszystkich uczestników Wielkiej Zbiórki Ksiażek do tej pory Fundacja Zaczytani.org otworzyła blisko 1000 zaczytanych bibliotek, do których przekazała ponad milion zebranych książek.

KPMG było pierwszą firmą, która przyłączyła się do akcji, uzyskując tytuł „Zaczytana Firma”.

Edycja 2020
Od 8 września do 11 października w kilkuset miejscach w Polsce można oddawać przeczytane przez siebie książki dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Punkty zbiórek powstały jak co roku również we wszystkich biurach KPMG!

Oddawane książki trafiają do magazynów w siedmiu głównych miastach, następnie są sortowane przez wolontariuszy, którzy przygotowują paczki dla beneficjentów Fundacji Zaczytani.org: szpitali, domów dziecka, domów seniora, zakładów karnych, domów dziennej opieki, hospicjów i innych placówek pomocowych. Książki można oddawać w kilkuset punktach zbiórki, których lista znajduje się TUTAJ.

Nowości na Zaczytanym Szlaku

Tradycyjnie Podczas Wielkiej Zbiórki Książek odbywają się trzy wystawy Zaczytanych Ławek – niezwykłych mebli miejskich w kształcie otwartych książek. Te niepowtarzalne eksponaty łączą czytelnictwo ze sztuką. Przy każdej ławce jest umieszczony kod QR, który pozwala na pobranie bezpłatnego audiobooka.

Wystawy odbywają się w: Warszawie (teren zewnętrzny przed PKiN od strony Kinoteki), Gdańsku (Forum Gdańsk) i Krakowie (Galeria Kazimierz). Można je odwiedzać do 11 października.

W tym roku w Warszawie pojawiła się zupełnie nowa wystawa z tematem przewodnim „RELACJE”. Do projektu zostali zaproszeni znani polscy artyści, m.in. Hanna Bakuła, Rafał Olbiński, Józef Wilkoń, Dominik Jasiński, Julia Konieczna. Każdy z nich przygotował projekt będący metaforą jednego z elementów procesu budowania relacji. W ten sposób powstały m.in. Ławka Poczuj, Ławka Dotknij, Ławka Zobacz.

Wystawom będą towarzyszyć wydarzenia czytelnicze z udziałem ambasadorów Fundacji Zaczytani.org. Warszawa: 12 września, Kraków: 19 września, Gdańsk: 26 września.

Edycja 2019
Przez cały kwiecień 2019 roku we wszystkich biurach KPMG trwała wewnętrzna zbiórka książek. Wspólnymi siłami udało nam się zebrać blisko 1000 książek dla dzieci, młodzieży i dorosłych.

Zebrane książki zasiliły biblioteki otwierane przez Fundację Zaczytani w placówkach medycznych na terenie całego kraju.

W ramach współpracy w 2019 r., dotychczas powstałe bilbioteki pod patronatem naszej firmy zostały odświeżone i uzupełnione o nowe publikacje.

Dodatkowo ławka Agnieszki Osieckiej, której mecenasem jest KPMG, prezentowana była podczas wystawy Zaczytanych Ławek pod Pałacem Kultury i Nauki. Na co dzień ławka wystawiona jest w holu głównym naszej warszawskiej siedziby.

Edycja 2018
Wiosną 2018 r., pracownicy KPMG zbierali książki dla dzieci, młodzieży i dorosłych przebywających w szpitalach na terenie całej Polski. Od początku akcji wspólnymi siłami udało nam się przekazać blisko 2500 szt. książek do bibliotek przyszpitalnych.

Dodatkowo w Warszawie wyeksponowane zostały dwie ławki pod patronatem KPMG : ławka inspirowana twórczością Agnieszki Osieckiej pt. „Bądź” oraz ławka „Barda Warszawy”, poświęcona Stanisławowi Grzesiukowi. Ławka Agnieszki Osieckiej na co dzień znajduje się w holu głównym warszawskiego biura KPMG.

24 sierpnia 2018 roku KPMG wraz z Fundacją Zaczytani przekazała Ośrodkowi Dziennej Rehabilitacji Neurologicznej w Warszawskim Szpitalu dla Dzieci Zaczytaną Bibliotekę. Uroczystemu otwarciu towarzyszyło spotkanie czytelnicze z Katarzyną Pakosińską.

W 2018 r. pracownicy KPMG mieli możliwość udziału w szkoleniu z Bajkoterapii. Bajkoterapia to proces, w którym dzieci, dzięki wspólnemu czytaniu, rozmowie i zabawie, oswajają swoje uczucia i emocje. Wolontariusze, którzy wzięli udział w szkoleniu mieli możliwość realizowania Bajkoterapii w wybranych szpitalach dla dzieci.

Edycja 2017
Zbiórka książek w 2017 roku po raz pierwszy dotyczyła nie tylko dzieci i młodzieży, ale również dorosłych. Dzięki zaangażowaniu pracowników KPMG zebraliśmy ponad 1000 książek .

Dodatkowo, podobnie jak w 2016 roku, na ulicach Warszawy pojawiły się ławeczki artystyczno-literackie – dwóch z nich mecenasem jest KPMG.

Ponadto, 12 czerwca odbyło się uroczyste otwarcie biblioteki Małego Pacjenta pod patronatem KPMG w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. W wydarzeniu wzięli udział: Marzanna Graff (pisarka, aktorka, autorka tekstów piosenek i spektakli teatralnych) oraz Aleksander Mikołajczak (aktor teatralny, filmowy i dubbingowy). W spotkaniu udział wzięła również Laura La Wasilewska – autorka jednej z Zaczytanych ławek. Gościem specjalnym wydarzenia była Minister Edukacji Anna Zalewska.

Wspólnie z Fundacją Zaczytani.org rozpoczęliśmy wolontariat bajkoterapeutyczny . Wolontariusze KPMG raz w tygodniu czytali bajki małym pacjentom przebywającym w szpitalu dziecięcym przy ulicy Kopernika w Warszawie.

Edycja 2016
26 lutego 2016 roku rozpoczęliśmy kolejną zbiórkę książek wśród pracowników KPMG. Do końca marca udało nam się zebrać prawie 500 książek. .

W maju na ulicy Francuskiej w Warszawie, w ramach Szlaku Literacko-Artystycznego, stanęła ławka KPMG. Ławka „Bądź” została zadedykowana twórczości Agnieszki Osieckiej.

1 czerwca 2016 w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie została otwarta Biblioteka Małego Pacjenta, której patronuje KPMG. Podczas uroczystości otwarcia biblioteki książki dzieciom przebywającym w szpitalu przeczytali: Cezary Harasimowicz i Andrzej Mielczarczyk, a Pan Teatrzyk przygotował krótkie przedstawienie dla dzieci.

21 czerwca druga ławka KPMG pojawiła się na terenie Warszawy – „Ekolog domowy”, która stanęła przed Pałacem Kultury i Nauki, w podbliżu zegara kwiatowego.

Edycja 2015
540 książek dla dzieci i młodzieży – to wynik zbiórki książek wśród pracowników KPMG w marcu 2015 roku.

23 czerwca 2015 w Szpitalu Dziecięcym im. prof. dr. med. J. Bogdanowicza przy ul. Niekłańskiej w Warszawie odbyło się uroczyste otwarcie Biblioteki Małego Pacjenta pod patronatem KPMG.

Biblioteczna półka zapełniona została książkami, które udało nam się zebrać wśród pracowników firmy w marcu. Zebraliśmy wówczas 540 książek. Gościem specjalnym spotkania była aktorka Jolanta Fraszyńska, która przeczytała bajkę „Elmer – słoń w kratkę” oraz aktorka Martyna Kliszewska, która przeczytała dzieciom bajki swojego męża aktora Jakuba Przebindowskiego. Następnie odbyły się warsztaty dla dzieci poprowadzone przez Centrum Edukacji Dziecięcej, na których głównym bohaterem był Elmer – słoń w kratkę. Każde dziecko uczestniczące w spotkaniu dostało na pamiątkę książkę.

Edycja 2014
Podczas pierwszej zbiórki książek, którą zorganizowaliśmy w marcu 2014 r., udało nam się zebrać prawie 500 książek. Zostały one przekazane do biblioteki Kliniki Budzik – szpitala dla dzieci po ciężkich urazach mózgu, działającego przy warszawskich Centrum Zdrowia Dziecka.