Pomagamy mądrze tam, gdzie nasz gest jest potrzebny.

Pandemia COVID-19

W związku z rozwijającą się pandemią wirusa SARS CoV-2 Fundacja podjęła szereg działań na rzecz wspierania społeczności lokalnych:

1. Pierwszym działaniem był zakup najpotrzebniejszego sprzętu dla Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej w Wojskowym Instytucie Medycznym. Na początku pandemii było to jedno z czterech laboratoriów w Warszawie zajmujących się diagnozowaniem i badaniami nad koronawirusem.

2. Dzięki zaangażowaniu pracowników KPMG w zbiórkę finansową, Fundacja skierowała pomoc do trzech szpitali, do których pojechały zakupione przez nas maseczki filtrujące FFP2, jednorazowe maseczki chirurgiczne oraz kombinezony ochronne, czyli materiały niezbędne na pierwszej linii walki z koronawirusem.

3. Fundacja wspólnie z pracownikami KPMG w Łodzi pomogła pracownikom i wychowankom Domu Dziecka dla Małych Dzieci w Łodzi w zabezpieczeniu placówki przed rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2. Po ustaleniu najpilniejszych potrzeb zakupiliśmy środki ochronne, takie jak maseczki ochronne, płyny do dezynfekcji rąk i powierzchni oraz rękawiczki jednorazowe.

Zbiórka świąteczna 2019

Przed Świętami Bożego Narodzenia Pracownicy KPMG zorganizowali wśród swoich Kolegów i Koleżanek zbiórki środków na zakup najpotrzebniejszych rzeczy dla organizacji zajmujących się potrzebującymi. Fundacja KPMG postanowiła wesprzeć ich działanie poprzez podwojenie zebranych środków, na zasadzie „złotówka za złotówkę”.

We wszystkich biurach KPMG w Polsce pracownicy zorganizowali jedną zbiórkę rzeczową oraz siedem zbiórek finansowych na rzecz takich organizacji jak domy dziecka, domy samotnej matki czy hospicjum. Kwoty zebrane podczas zbiórek finansowych zostały podwojone przez Fundację KPMG, a dwie zbiórki, które cieszyły się największym wsparciem pracowników otrzymały dodatkowe środki.

Przekazane pieniądze zostały wykorzystane na zakup między innymi: fotelika do przewozu dzieci, pieluszek, zabawek interaktywnych, kosmetyków, środków higienicznych, środków czystości, pościeli, prześcieradeł, ręczników oraz kart podarunkowych dla podopiecznych domu dziecka. Wspólnym siłami pomogliśmy:

• Fundacja „Pomóż Im” Hospicjum dla Dzieci
  • Fundacja Gajusz
  • Fundacja Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci z siedzibą w Rzeszowie
  • IOP w Otwocku – Fundacja Rodzin Adopcyjnych
  • Fundacja Rodzinnej Opieki Zastępczej Ja i Mój dom (Dom Rodzinny Ciechocińska)
  • TĘCZA Dom Dziecka w Katowicach
  • Dom Dziecka w Pacółtowie
  • Ośrodek Wsparcia dla Samotnych Matek i Kobiet w Ciąży w Lublinie
  • Wspieramy schroniska dla zwierząt

​We wszystkich biurach KPMG w Polsce zbierane są plastikowe nakrętki, które następnie przekazujemy do schroniska dla psów w Nowym Dworze Mazowieckim. Dochód z zebranych nakrętek przeznaczany jest na polepszenie bytu zwierząt znajdujących się w schronisku. Ponadto pracownicy KPMG w Polsce aktywnie włączają się w prace wolontariackie w różnych schroniskach dla zwierząt, dbając o ich socjalizację.

Wsparcie dla Domów Dziecka

​Przez kilkanaście ostatnich lat Pracownicy KPMG opiekowali się dwoma domami dziecka organizując dla ich podopiecznych świąteczne prezenty i spotkania wigilijne, a także wycieczki m.in. do Krakowa, Parku rozrywki „Energylandia” i Centrum Nauki Kopernik.