Wspieramy Opłatek Maltański – ogólnopolską akcję pomocy świątecznej dla najbardziej potrzebujących

Projekt Opłatka Maltańskiego wspieramy już od 15 lat i dzięki temu pomagamy najbardziej potrzebującym w naszym kraju: osobom samotnym, opuszczonym, bezdomnym, niepełnosprawnym i żyjącym w ubóstwie.

W projekcie Zakonu Maltańskiego uczestniczy 26 Miejskich Ośrodków Pomocy Społecznej. Organizatorzy zapraszają do świątecznego stołu tysiące ludzi w potrzebie, ludzi którzy nie mają z kim spędzić wigilii, z kim porozmawiać, podzielić się kłopotami. Celem jest także materialne wsparcie zaproszonych gości. Dlatego uczestniczymy w przygotowaniu i zakupie paczek z produktami spożywczymi i kosmetycznymi.

Tegoroczna, 19. edycja akcji będzie miała charakter mobilny tj. wolontariusze maltańscy, pracownicy MOPS oraz darczyńcy odwiedzą wszystkich podopiecznych w domach i ośrodkach pobytu. To duże przedsięwzięcie logistyczne, ale wszystko jest możliwe dzięki dobrej woli ludzi i setkom wolontariuszy.

Organizatorem Opłatka Maltańskiego jest Zakon Maltański Polska: Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich w Krakowie.

oplatekmaltanski.org
facebook.com/oplatekmaltanski