Zakończyliśmy Wielką Zbiórkę Książek w KPMG

581 książek dla dzieci i 473 książki dla dorosłych – takim wynikiem zakończyliśmy Wielką Zbiórkę Książek w biurach KPMG!
Pomimo pandemii i pracy zdalnej zebraliśmy 1063 książki w 7 biurach KPMG! Książki zebrane podczas Wielkiej Zbiórki Książek zostały przekazane do magazynów Fundacji Zaczytani.org. Wciąż trwa sortowanie książek przez wolontariuszy oraz Wielkie Pakowanie Paczek dla beneficjentów.
W tym roku książki trafią m.in. do Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Żeromskiego w Krakowie, Domu Inwalidy Bezdomnego w Sanoku, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych w Owińskach czy Fundacji Piastun – Wyrównywanie Szans w Katowicach. Są to miejsca, w których literatura ma szczególne znaczenie: odgrywa rolę terapeutyczną, relaksacyjną i edukacyjną, pomagając osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, mierzącym się z osamotnieniem lub lękami.

Wielka Zbiórka Książek to coroczne czytelnicze pospolite ruszenie – przez miesiąc w całej Polsce można oddawać przeczytane przez siebie książki w kilkuset punktach zbiórki – również w biurach KPMG. Organizatorem akcji jest Fundacja Zaczytani.org. Partnerem Strategicznym Wielkiej Zbiórki Książek jest Fundacja KPMG.

Tegoroczna akcja mimo utrudnień związanych z pandemią zakończyła się wielkim sukcesem. W 961 punktach zbiórek w całej Polsce zebrano 294 000 książek. Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu podsumowującego całą akcję: