Laptopy od Fundacji KPMG

300 laptopów do nauki zdalnej

25.05.2020 r.

W związku z pandemią wirusa SARS CoV-2 (COVID-19) oraz wydaniem przez Ministra Edukacji Narodowej rozporządzenia nakładającego obowiązek nauki zdalnej, Fundacja KPMG podjęła decyzję o wparciu szkół w tym trudnym okresie i wypożyczeniu sprzętu komputerowego z dostępem do Internetu dla najbardziej potrzebujących uczniów.

W Fundacji KPMG stawiamy na pomoc dzieciom i młodzieży, którzy wykazują ponadprzeciętne zdolności i chęci do nauki, a jednocześnie niestety nie posiadają odpowiedniego zaplecza finansowego. Wiedza jest dla nas jedną z kluczowych wartości, dzięki którym możliwy jest rozwój zarówno całej
organizacji, jak i poszczególnych jednostek. Dlaczego wierzymy, że zapewnienie młodym ludziom równego dostępu do edukacji ma realny wpływ na przyszłość.

W kwietniu i maju 2020 roku Fundacja KPMG wypożyczyła 300 laptopów wraz z dostępem do Internetu ponad 40 szkołom, głównie z województwa warmińsko-mazurskiego. Sprzęt trafił do uczniów z rodzin wielodzietnych lub borykających się z problemami finansowymi. Dzięki temu uczniowie mogą sprawnie realizować nauczanie na odległość i podnoszą swoje kompetencje cyfrowe. Mamy nadzieję, że nasza pomoc zmotywuje uczniów do zdobywania wiedzy oraz rozwijania zdolności i zainteresowań.